8e Caspar de Robles zeezwemtocht 16 augustus 2015
“Vijf kilometer zout happen”
Zwaarste zeezwemtocht allertijden
Harlingen: Zondagmorgen ging de achtste Caspar de Robles zeezwemtocht van start. 37 Zwemmers gingen nabij Zurich de woelige Waddenzee in voor de zwemtocht van vijf kilometer. Een zwemtocht die voor velen een zware beproeving werd, gezien stevige wind, golven en de stroming. Vrijwilligers in volgboten hielden de zwemmers in de gaten. Enkelen raakten uit koers en moesten af en toe gecorrigeerd worden. Anderen bepaalden hun zwemrichting door de Harlinger kerktorens en strandpaviljoen ’t Zilt als richtpunt te houden. De finish was bij het hek op de zeedijk tegenover camping de Zeehoeve, waar veel mensen de zwemmers opwachtten. Voor beveiliging op het water waren er boten van de Leeuwarder Reddingsbrigade en de Harlinger Brandweer aanwezig.
Door de noordelijke wind en een lastige golfslag die het zicht op de medezwemmers ontnam, kan deze zwemtocht de boeken in als de zwaarste sinds het bestaan van de zwemtocht. De snelste zwemmers konden nog profiteren van de meegaande stroming, maar de minder snelle zwemmers moesten in het laatste deel nog tegen de stroming opboksen, hetgeen hun prestatie om de finish te halen alleen nog maar groter maakte. Voor twee zwemmers waren de omstandigheden te zwaar en zij stapten halverwege uit het water.
De snelste zwemmer van vorig jaar, de Leeuwarder Stefan van der Pal, was ook nu weer de rapste. Hij werd gevolgd door een drietal, waaronder zijn stadgenoot Roelof de Roos en de Texelaars Peter Haker en Guido Banda, die deze zwemtocht als voorbereiding zag op zijn uitdaging Den Oever-Texel te zwemmen. Snelste dame was stadgenoot Attie Nauta. Tweede dame was de van Texel afkomstige Sanne Brugemann, terwijl Harlingse Marjon Douma een uitstekende prestatie leverde door als derde dame te eindigen.
Commentaar van Jort van Zutphen na afloop: “Een machtig zware maar mooie zwemtocht. Vijf kilometer zout happen, koppen op de golven maar een heroïsch gevoel na afloop, dat wel.” Kirsten van Santen: “Zonder overdrijving nog niet eerder zo iets zwaars gedaan. De toppen van de golven waren hoger dan verwacht, maar de voldoening na afloop ook.” Ook de Harlinger huisartsen waren weer van de partij. Jan Waling Huisman eindigde als negende en lag heel even uitgeteld op het tapijt dat Rinnie Brandsma voor de zwemmers had neergelegd. Gelukkig kon collega Reinier Ingwersen hem de helpende hand bieden, alvorens hij zijn echtgenote in de armen kon sluiten. Als vijftiende ging Martin Treub over de finish. Good old Jelle Haan behaalde de 31e plaats.”Moeilijk met die stroming erbij”, liet Jelle weten. Maar opgeven was voor hem geen optie. Temeer dat zijn dochter en kleinkinderen bij de finish hoopvol stonden te wachten. Andere Harlingers waren Willem de Graaf (13e) , Janneke Buikhuizen (17e) Raimond de Lange (27e), Jacqueline Dijkstra (28e), Cecilia Sandstrom (29e), Albert v/d Ven (32e) en Ilonka Volkers (33e). Na afloop werden alle deelnemers schoon gespoten door de Harlinger Brandweer. De firma Oosterhof-Holman zorgde voor de sponsoring, terwijl fietsclub WTC de Ouwe Seun de zwemmers op een flesje AA drink trakteerde, waabij de door de Texelse zwemmers meegenomen Texelse koek weer uitstekend smaakte.
Bron: Harlinger Courant Ubbo Posthuma
7e Caspar de Robles zeezwemtocht 16 augustus 2014
De zevende editie van de Caspar de Robles zeezwemtocht is afgelopen zaterdag gehouden. De start vond plaats aan de Westerzeedijk nabij loopbrug” De Hâlsban” en de zwemtocht eindigde na vijf kilometer nabij camping de Zeehoeve. Dertig deelnemers bonden de onderlinge strijd aan, waaronder twaalf Harlingers. Triatleet Stefan v/d Pal haalde een nieuw en zeer scherp parkoersrecord van 53.20 minuten. Attie Nauta was met 1.02.35 de snelste Harlinger en tevens van alle dames. Maar ook de Texelse Sanne Brügemann pakte met 1.03.06 een zeer scherpe tijd.
De weersomstandigheden waren goed te noemen. Windkracht drie met een watertemperatuur van circa 19 graden. Twee volgboten van de Leeuwarder Reddingbrigade hielden een oogje in het zeil. Na een korte briefing door Jelle Haan kon om 13.15 uur het startsein worden gegeven. Iedereen ging voortvarend van start , maar al vrij snel werd duidelijk dat de Leeuwarder Stefan v/d Pal een klasse apart was. Adrian Verkaart zwom naar de tweede plaats in 1.01.10 wat voor hem een dik persoonlijk record betekende. Ook Attie Nauta was vooraf een goede klassering toebedacht, maar dit moest toch maar weer even worden waargemaakt. Ook de Harlinger huisartsen waren weer present. Jan Waling Huisman, Martin Treub en Reinier Ingwersen behaalden respectievelijk een zesde, zevende en achttiende plaats. Vlakbij de finish was er ook nog een felle strijd gaande tussen Texelaar Edwin Wiering, Bouke Fennema uit Britsum en Harlinger Harm Alberts. Harm wist de strijd in zijn voordeel te beslissen. Verder een prima prestatie van Albert v/d Ven, die zich in èèn jaar sterk heeft verbeterd. De Zweedse Cecilia Sandström maakte een prima debuut en ook Harlingse Janneke Buikhuizen wist zich in al dit zwemmersgeweld knap staande te houden. Gerrit v/d Ploeg kreeg onderweg hevige kramp en moest stoppen. Maar wie Gerrit kent, weet dat opgeven niet in zijn woordenboekje voorkomt. Na enkele honderden meters te hebben gelopen dook Gerrit het silte nat weer in en volbracht weliswaar niet vijf maar vier kilometer. “Opgeven dat nooit”, liet Gerrit zijn vrouw bij de finish weten. Die gaf hem als beloning een ferme kus op zijn natte wang. Ook aankomend 65- plusser Jelle Haan hield zich voornamelijk in de achterhoede op. Maar Jelle gaat uit van het principe dat de finish halen altijd weer de nodige voldoening geeft. Alle deelnemers ontvingen een replica van de Stenen Man en waren vol lof over deze bijzondere geste. Verder een woord van dank aan alle vrijwilligers die het mogelijk maakten dat deze tocht weer kon worden gezwommen. Een zeezwemtocht die ieder jaar meer deelnemers trekt.
Bron: Harlinger Courant Ubbo Posthuma
5 km zwemmen tegen spierziekten
10 augustus 2013 6e Caspar de Roble zeezwemtocht.
De 6e editie van de Caspar de Robles zeezwemtocht trok 21 deelnemers en dat zijn er zes meer dan in 2012, toen 15 zwemmers aan het avontuur in de Waddenzee begonnen. Dat de zwemtocht steeds meer liefhebbers van het eiland Texel trekt bleek wel uit hun deelnemers aantal, maar liefst negen zwemfanaten stonden op de startlijst.
Een zwart randje vonden de organisatoren was het feit dat zij er niet in konden slagen om de zwemmers op de toch wel behoorlijk woelige baren bescherming te bieden vanaf de zee. Vanwege vakantie perikelen konden ze helaas geen beroep doen op kanoclub “Onder de Wadden”. Een tweede punt is, dat er wel mensen met bootjes willen varen, maar niet over het verplichte vaarbewijs beschikken om de zee op te mogen. Na overleg over wat te doen, zwemmen of aflassen, is toch maar besloten om de strijd tegen de elementen aan te gaan. Want….. de zwemmers hadden allemaal een missie, zwemmen tegen spierziekten.
De voorspelde weersberichten gaven al aan dat het geen gemakkelijke kilometers zouden gaan worden. West tot noordwesten wind kracht 5 kregen de sporters voor de kiezen. Nadat Dirk van Zon om 11.15 uur de zwemmers had weg gestart kwamen de eerste schuimkopjes al om de hoek kijken en naarmate de strijd vorderde trok de wind alleen nog maar verder aan. Vooral de over links ademende zwemmers hapten regelmatig in de golven die dwars op de zwemroute langs de Westerzeedijk stonden.. Velen moesten dan ook de nodige slokken van het zoute water incasseren.
De strijd om de ere kransen spitste zich bij de heren toe tussen Harlinger Edwin Kooren en Texelaar Adrian Verkaart. Op gepaste afstand zwom de Jouster triatleet Samme Steenstra op plaats drie. Daar waar Edwin dicht onder de kust zwom zocht Adrian het wat dieper in zee, misschien met de gedachte om toch wat meer voordeel uit de meestaande stroming te kunnen behalen. Als dit een gok was, pakte dat voor hem helaas verkeerd uit. Waar Adrian een licht voorsprong had opgebouwd ten koste van Edwin, moest hij met de finish in zicht meer meters overbruggen om de kust te bereiken en dat nam kostbare tijd. Voor Edwin stopte de klok op 1 uur 10 minuten en 14 seconden. Terwijl Adrian op 1.10.45 werd afgeklokt.
Waar bij de dames een spannende strijd tussen Natascha v/d Vis en Attie Nauta werd verwacht, bleef die strijd uit. Natascha lag met de zwemrichting overhoop en Attie zag zich in goed gezelschap van Samme Steenstra. Voor Attie betekende haar eerste 5 kilometer ook meteen de ere krans, die haar door Jelle werd omgehangen. Tijd 1.13.20. Natasch bereikte de finish na 1.18.55. De derde tijd was voor de sterk zwemmende duursportster Geke Venema(1.22.22), zij was weer in haar element in de golven en verwees Lies Lemstra naar plaats vier, die zij zwom in 122.30.
Veel lof was er voor Sophie Graaf, die op 13 jarige leeftijd een uitstekende prestatie neerzette door samen met moeder Sanne Brugemann de eindstreep te behalen.
Ook Albert v/d Ven verdient een dikke pluim. Nog geen jaar beoefent hij de zwemsport en dan toch de uitdaging van de 5 km lange zwemtocht aangaan.
Ook voor het Prinses Beatrix Spierfonds pakte de strijd tegen spierziekten goed uit. Met donaties van de deelnemers en een bedrag van Oosterhof Holman Harlingen, kon er bijna 400 euro worden bijgeboekt, waarmee de teller nu op 1.508 euro staat.
Bron Harlinger Courant Ubbo Posthuma
Zaterdag 4 augustus 2012
5e Caspar de Robles zeezwemtocht
Natascha van der Vis opnieuw de snelste in Caspar de Robles zeezwemtocht
Harlingen: de weervoorspelling voor de 5e Caspar de Robleszeezwemtocht was niet al te best. Regen en onweersbuien met hagelstenen lagen op de loer volgens weerman Piet Paulusma . Maar zaterdagochtend 4 augustus gaf een ander beeld. Het weer zat mee, het zonnetje scheen en de zuidwestenwind kracht 4 gaf een aardige bries, die de golven in beroering bracht.
Mooie omstandigheden voor de zestien zwemmers die zich hadden aangemeld om de vijf kilometer lange zwemtocht langs de Westerzeedijk te voltooien. Nadat de zwemmers met busjes naar de startplaats vlak bij Zurich waren gebracht, konden zij hun trainingsarbeid gaan omzetten in daden.
De uit Oudeschild afkomstige Natascha v/d Vis wist evenals in 2011 de snelste tijd op de klok te zetten. Maar zonder tegenstand ging dit niet. De Jouster triatleet Samme Steenstra en Vikings zwemmer Martin Treub stribbelden behoorlijk tegen, maar moesten aan het eind van de race toezien hoe Natascha langzaam maar zeker afstand van hen nam. Van der Vis liet met 1 uur 5 minuten en 10 seconden een nieuw record noteren. Voor Samme stopte de klok op 1.06.59. De derde plaats was voor Martin Treub, die zich steeds beter ontwikkelt als open water zwemmer. Slechts acht seconden moest hij prijsgeven op Steenstra en finishte in een uitstekende tijd van 1.07.07.
Achter het reeds genoemde drietal, die zich hadden los gezwommen van de rest van de deelnemers, lagen Willem de Graaf , Reinier Ingwersen, Jan Kooista en Jelle Haan in het zilte nat, met allen een onderling verschil van ruim 1 minuut. Daar waar de Graaf en Ingwersen zich handhaafden op plaats 4 en 5, wist Jelle Haan in de laatst kilometer Jan Kooistra te achterhalen.
Verrassend was ook het goede zwemmen van Ilonka Volkers (1.14.10). De in Harlingen vakantie vierende Australiër Ken Phillips vond het een prachtige ervaring om mee te zwemmen in de Waddenzee. Hij bleef Harm Alberts nipt voor. Rinnie Brandsma duelleerde kort daarachter met Texelaar Rob Teisman en Geke Venema. Voor Martine Dogger was er ook nog een tijd van onder de 1 uur en 20 minuten. Terwijl Corrie de Jager, nog maar pas aanwezig in de zwemsport de rij sloot met een verdienstelijke tijd van 1.23.59. Voor begeleiding en veiligheid van de zwemmers was kano vereniging “Onder de Wadden” aanwezig . Een taak die zij weer op deskundige wijze uitvoerden. Voor één zwemster waren de omstandigheden toch te zwaar, zij nam het verstandige besluit om voortijdig het water te verlaten.
Als inleg voor deze zwemtocht werd een financiële bijdrage gevraagd voor donatie aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij .
Zaterdag 6 augustus 2011
Texelse dame snel in 4e Caspar de Robles zeezwemtocht
Harlingen: zaterdag 6 augustus stonden 12 zwemmers bij schitterende weersomstandigheden te popelen om het tot 19 graden opgewarmde zoute water van de Wadddenzee te betreden. Waar men had gerekend op wit schuimende golven en een woelige Waddenzee met een west tot zuidwesten wind, leek het water van de Waddenzee wel een biljartlaken waarop geen ribbeltje was te zien. De oostelijke wind was hier verantwoordelijk voor en daar waren niet alle zwemmers even blij mee. Geke Venema uit Easterlittens ziet liever golven en harde wind, zij is dan ook een liefhebster van zware omstandigheden, je moet er dan voor knokken om de finish te bereiken. Anderen die voor de eerste keer 5 kilometer gingen zwemmen waren wel tevreden met de ideale weersomstandigheden.
Onder toeziend oog van de bemanning van de K.N.R.M. die met een reddingsboot de zwemmers begeleiden, gingen de Vikings zwemmers aangevuld met oud Harlinger Willem de Graaf en twee dames van de Texelse zwemclub, om 14.00 uur ter hoogt van de Halsbanbrug, die over de N31 loopt, aan start voor de 4e Caspar de Robles zeezwemtocht. De uit Oudeschild afkomstige Natascha v/d Vis liet al vanaf de start zien dat ze niet voor een toertochtje naar de Friese havenplaats was gekomen, samen met Willem de Graaf en Jan Waling Huisman nam ze al direct het voortouw. Na ruim een kilometer zwemmen was wel duidelijk dat deze drie zwemmers voor de ereplaatsen gingen strijden. Martin Treub zwom daarachter in niemandsland op plaats vier, hij zocht het wat dieper in zee met de gedachte om dan wat meer stroming mee te pakken. Martine Dogger (Texel) en Jelle Haan voerden de middengroep aan met kort daarachter Harm Alberts, Geke Venema en Ilonka Volkers. In de achterhoede zwom Dirk van Zon zij aan zij met Frederica Huizenga, die voor de eerste keer aan het zwemavontuur langs de zeedijk was begonnen, evenals Josee Gillissen die de rij van zwemmers sloot.
Naarmate de strijd om de eerste plaats vorderde werd duidelijk dat de beide heren moesten buigen voor Natascha v/d Vis, die haar achternaam eer aan deed door met felle slagen naar de finish te zwemmen in de nieuwe recordtijd van 1 uur 5 minuten en 28 seconden. Een toekijkende ouwe seun merkte nog even fijntjes op, must us sien je, die mannen kanne nog niet eens van een vrouw winne. Willem de Graaf werd als tweede afgeklokt in 1.06.30. Terwijl de eer van snelste Harlinger voor Jan Waling Huisman was, hij voltooide zijn 5 km zwemmen in 1.08.00
3e Caspar de Robles zeezwemtocht 14 augustus 2010
Afstand 5 km
Cadans zoeken in veranderlijke Waddenzee
Door Kirsten van Santen
HARLINGEN – Soms deinde het, dan klotste het weer. Het kabbelde, bruiste, bonkte tegen je lijf, maar streek ook zacht als zijde langs je benen. Het water van de Waddenzee bij Harlingen toonde zich zaterdagmiddag in al zijn gedaanten: van kalm en lieflijk, tot woest en duister. Zes zwemmers gingen de uitdaging aan en ploegden zich er 5 kilometer lang doorheen.
Sommige zwemmers – allemaal lid van de Harlinger zwemvereniging De Vikings en in leeftijd variërend van 35 tot 72 jaar – hadden zich rijk gerekend. Want ach, wie bijna twee uur voor hoogwater van start gaat, heeft de stroming lekker mee. Die optimisten hadden niet op de soms straffe noordenwind gerekend die zich af en toe als een felle tegenstander ontpopte.
Maar dat is nou net de charme van de Caspar di Roblestocht, die voor de derde keer door openwater-liefhebber Jelle Haan (die zelf deelnam aan de tocht) werd georganiseerd. Het is een strijd tussen mens en water, tussen mens en wind, tussen mens en de kou.
Aanvankelijk bleef het zestal aardig bij elkaar in de buurt, maar gaandeweg de tocht ontstonden er twee groepen: een snelle en een langzamere. Martin Treub, Jelle Haan en Geke Venema vormden de kopgroep. Dirk van Zon en Kirsten van Santen vormden, aangevoerd door Harm Alberts, de staart.
De zeedijk lag steeds rechts van de zwemmers en trok slechts langzaam aan hen voorbij. Dat was twee jaar terug nog wel anders: toen hadden de zwemmers zowel de stroming als de wind mee, en werden dus vooruit geblazen richting havenpier.
Nu was het vooral sterk armenwerk waar het op aan kwam. Woest maaien, een cadans zoeken. Wie een pact met de golven wist te sluiten, zat goed. Wiegend en deinend kom je een heel eind. Gespartel en geploeter waren dan niet nodig. Totdat een ferme golf, een beslagen zwembrilletje of een stuk drijfhout – of alles tegelijk – je uit je ritme haalde… dan was het een kwestie van zoeken naar een nieuw evenwicht, naar een nieuwe balans.
Alle zes de deelnemers werden door tijdwaarnemers Tamara Brander en Jan Jorna geklokt. Puike tijden, maar vooral: een puike tocht.
2e Caspar de Robles zeezwemtocht 2 Augustus 2009
Afstand : 5 KM
Harlingen: Na een aantal trainingen met harde wind en de daarbij behorende golfslag werd zondag 2 augustus de 2e Caspar de Robles zee zwemtocht gezwommen door de masters van zwemvereniging “de Vikings”. Het was een bescheiden clubje van slechts vier zwemmers, die zich hadden voorbereid voor de 5 km lange zee zwemtocht. Mede door vakantie en andere verplichtingen konden een aantal zwemmers niet aan de start verschijnen. Ook de snelste zwemmer van de eerste Caspar de Robles zee zwemtocht Marco Brouwer, moest zich helaas vanwege een zware blessure afmelden. De zwemmers die er wel waren, kregen een Noordwestelijke wind kracht 4 a 5 voor de kiezen, hetgeen de golven aardig deed dansen. Maar met een zeewatertemperatuur van 19 C en een sterke stroming mee was het aardig toeven in de Waddenzee. En zo begonnen de zwemmers vol goede moed aan hun strijd tegen de elementen. Al vanaf de start was het duidelijk dat Martin Treub de snelste zwemmer vam het viertal was, in zijn gestroomlijnde wetsuit nam Martin meteen afstand van het overige drietal en verdween vrij snel tussen de witgeschuimde golven uit het zicht van zijn achtervolgers. Geke Venema en Jelle Haan zwommen lang in elkaars nabijheid, maar na ruim drie kilomer zwemmen nam de ervaren triatlete uit Oosterlittens afstand van de nestor van het gezelschap. Harm Alberts zwom daarachter zijn eenzame strijd tegen de golven. Naarmate strandpaviljoen ’t Zilt opdoemde nam ook de golfslag toe, de Noordwestelijke wind deed zijn werk en de zwemmers moesten toch nog de nodige slokken van het zoute water verwerken. Martin deerde het niet hij stapte na 1 uur en 13 minuten zwemmen het strand op. En Geke haar duurtrainingen kregen het nodige effect, voldaan kwam zij in 1.15.00 bij de finish aan. Jelle was ook zeer tevreden over zijn 5 km, voor hem stopte de klok op 1.19.20. Harm bereikte het strand na 1.25.04, een uitstekend tijd voor hem, die hij vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Voor 2010 worden er weer meerdere zwemmers verwacht, want zoals Kirsten van Santen in 2008 al citeerde, de Caspar de Roblestocht moet een blijvertje zijn.
1e Caspar d Robles zeezwemtocht
Eenzaam zwemmen tussen “bergtoppen”
Op de eerste dag van de Olympische Spelen voerden zeven zwemmers in de Waddenzee bij Harlingen een gevecht met het eigen lichaam. En een strijd tegen de elementen. De eerste Caspar de Robles zwemtocht voerde van Dijksterburen naar de Zuiderpier in Harlingen. Een traditie is geboren.
Door Kirsten van Santen Bron: Leeuwarder Courant
Zeven lichamen, spartelend tussen de golven. Zaterdagmiddag vlak voor hoog water, betrad een bescheiden clubje zwemmers de dijk bij Dijksterburen, vlakbij Kimswerd. Een kleine 4 kilometer zou de zwemtocht naar de Harlinger Zuiderpier duren. Minstens twee uur zwemmen, dacht men. Maar wie had er gerekend op zoveel wind?
Initiatiefnemer van de eerste Caspar de Robles zeezwemtocht is Jelle Haan, met 59 jaar de nestor van de zeven zwemfanaten die de tocht langs de zeedijk dit weekeinde ondernamen. Haan traint wekelijks bij zwemvereniging de Vikings in Harlingen, een club die is voortgekomen uit de Harlinger twee-kilometer-zeezwemtocht een evenement dat dit jaar op 7 september wordt gehouden en steevast honderden zwemmers naar de Friese havenstad trekt. ,,Dit is maar een probeersel hoor”, zegt Jelle bescheiden, terwijl hij zijn badmuts opzet. Zijn vrouw Hennie zal straks op de pier staan om de tijden van de zwemmers te klokken. In de verte, op de Waddenzee, doemen de eerste witte schuimkopjes op de toppen van de golven op. Windkracht 5, zo blijkt later. ,,We zien wel wat het wordt” zegt Jelle en trekt zijn zwembroek extra hoog op. Spannend is het wel, zo’n zeezwemtocht. Want waar langeafstandszwemster Edith van Dijk, die in Peking op 20 augustus voor de 10 km open water zwemmen uitkomt, zorgvuldig in de gaten wordt gehouden door vele camera’s, zijn de zeven Harlinger zwemmers aan wind, tij en golven overgeleverd. Wie zwemt , is eenzaam ; wie in het water ligt, tussen de golven die wel bergtoppen lijken, is alleen.
,,Zwemmen is een beetje bijna heilig zijn”, dichtte de Vlaamse dichter Paul Snoek (1933-1981). En hij heeft gelijk: de zeven zwemmers die zo net nog aarzelend het koude, bruingroene water betraden, deinen nog geen twintig minuten later als kleine bootjes over de zee. Het witte vel als bescherming tegen de kou, het hoofdhaar als boeg tegen de golven. Er zwemt een marinier mee, een huisarts, een werknemer bij een scheepsreparatiebedrijf en een journalist. De onderlinge verschillen verdwijnen zodra het water is betreden het is ieder voor zich. Armen malen, heupen proberen zo hoog mogelijk te liggen.
Intussen trekt de wind aan – zuidwest, dus precies uit de meest gunstige richting. De zwemmers merken, een beetje verbaasd, dat ze min of meer naar de pier worden geblazen. Als eerste eindigt Marco Brouwer, op de voet gevolgd door Sander Jilderts. De twee jonge zwemmers hebben blauwe lippen en zetten hun tanden gretig in een stroopwafel. Ontzet kijken ze naar het kolkende water waar ze net uit zijn geklauterd. ,, Best gaaf”, mompelt Marco, die de tocht in vijftig minuten volbracht.
Precies hetzelfde mompelt Harm Alberts, die als laatste, na een uur en elf minuten te hebben gezwommen op de pier aanspoelt. Jelle Haan is tevreden. De Caspar de Roblestocht wordt een blijvertje. ,,Volgend jaar doen we dit weer “ en maken er dan een tocht van 5 kilometer van.