Cityswim Harlingen
Rondje historisch Harlingen vanuit zout en zoet water!
Harlingen is een waterstad met eeuwenlange historie. Oude havens, schepen, pakhuizen en bruggen bepalen het beeld van de oude binnenstad. De route van Cityswim Harlingen is ca. 2 km lang en voert langs alle oude bezienswaardigheden en passeert maar liefst 7 bruggen. Halverwege moet er zelfs 200 meter gekluund worden door het centrum om de overgang tussen zout en zoet te overbruggen. Kortom de mooiste historische route die je kan zwemmen in Noord Nederland!
Bekijk ook eens de reportage van Omrop Fryslan van de eerste Cityswim Harlingen of van Harlingen Boeit!
Wedstrijd:
Cityswim Harlingen is één van de weinige officiele KNZB open water cityswims. Deelnemers aan de wedstrijd dienen dan ook in het bezit te zijn van een startvergunning van de KNZB. Er wordt gezwommen in 2 klassen: Heren open (alle leeftijden v.a. 14 jaar) en Dames open (alle leeftijden v.a. 14 jaar). De wedstrijd staat onder toezicht van een door de KNZB aangestelde jury. Voor de snelste 3 heren en snelste 3 dames worden prijzen beschikbaar gesteld. Iedere deelnemer ontvangt daarnaast een herinneringsmedaille.
Prestatietocht:
Voor iedereen zonder een KNZB licentie is er de mogelijkheid om aan de prestatietocht mee te doen. Deze is ook ca. 2 km lang en start enkele minuten na de wedstrijd. Deelname aan de prestatietocht kan vanaf een minimum leeftijd van 15 jaar. Bij de prestatietocht vindt geen tijdregistratie plaats. Iedereen die de tocht volbrengt ontvangt bij de finish een herinneringsmedaille.
Vraag & antwoord:
- Mag ik een wetsuit aan? — 2017 is nog een overgangsjaar naar nieuwe regels omtrent het gebruik van wetsuits. Wij passen de oude regels nog toe. Bij de wedstrijd is een wetsuit niet toegestaan. Bij de prestatietocht mag wel een wetsuit worden gedragen.
- Kan ik zonder KNZB startvergunning ook meedoen aan de wedstrijd? — Nee, indien u lid bent van een KNZB vereniging kunt u echter wel een dagstartvergunning aanvragen bij het secretariaat van uw eigen vereniging. Met deze dagstartvergunning kunt u wel inschrijven voor de wedstrijd.
- Kan ik met een triatlonlicentie ook meedoen aan de wedstrijd? — Nee, triatleten kunnen echter via de triatlonbond wel een KNZB wedstrijdvergunning aanvragen en hiermee inschrijven. Vraag dit tijdig aan bij de triatlonbond.
- Is deelname van minder valide sporters ook mogelijk? — Ja, dit is mogelijk mits de minder valide deelnemer zelf in staat is om te water te gaan en uit het water te komen. In geval van calamiteiten (bijvoorbeeld onweer) moet iedere deelnemer daarnaast zelfstandig het water kunnen verlaten via kadetrappen, steigers of walkanten. Bent u er niet zeker van of u deel kunt nemen, informeer dan even bij de organisatie (info@zeezwemtocht.nl).
- Wordt het buitenwater ook gekeurd? — Het Wetterskip Fryslan voert ieder jaar extra controles uit van de waterkwaliteit op de route. Het zwemwater moet voldoen aan de normen die landelijk gelden voor buiten zwemwater.
- Kan ik met mijn eigen capnummer starten in de wedstrijd? — Nee, de organisatie reikt caps met kleur en nummer uit. Deze caps dienen de gehele wedstrijd zichtbaar op het hoofd gedragen te worden. Bij verlies of zwemmen zonder cap op het hoofd volgt diskwalificatie.
- Hoe kan ik mij inschrijven? — Inschrijven voor de wedstrijd en de prestatietocht kan via deze website. De inschrijving sluit ca. 5 dagen voorafgaand aan het evenement. Het is niet meer mogelijk om op de dag van het evenement zelf in te schrijven.
- Zijn er omkleed voorzieningen? — Ja, er zijn eenvoudige onbewaakte voorzieningen om je om te kleden. Er zijn geen douches. Na afloop is de Brandweer Harlingen aanwezig om je even af te spuiten met fris water.
- Waar kan ik parkeren? — Er is een betaald parkeer terrein aan de Spoorstraat op ca. 2 minuten lopen. U kunt ook vrij parkeren op het parkeerterrein aan de Westerzeedijk op ca. 5 minuten lopen. Het is niet toegestaan om voor dit evenement te parkeren op de terreinen van Jumbo en Aldi Supermarkten.
- Is het goed bereikbaar met het OV? — Ja, het station Harlingen Centraal ligt op slechts 5 minuten wandelen van de start. De busdiensten stoppen ook bij het station.
- Is er EHBO aanwezig? — Ja, teams van het Rode Kruis, EHBO en Reddingsbrigade Leeuwarden staan paraat op en langs de route.
- Hoe gaat het “kluunen” in zijn werk? — Halverwege de route ligt de oude grote sluis. Deze kan helaas niet open. Hier verlaten de zwemmers het water en moeten ca. 200 meter lopen om vervolgens via het terras aan de Kleine Voorstraat weer te water te gaan. Er ligt tapijt op de “kluun” route, zodat men blootsvoets kan lopen.
- Mag je ook je eigen volgbootje mee nemen? — Nee, er geldt op de route een officiële vaarwegstremming. Alleen hulpverlenings- en juryvaartuigen hebben een ontheffing om op de route te varen.
- Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met de organisatie via info@zeezwemtocht.nl